Beszél Ön akronímül?

Az „Interpreting for Europe” Facebook oldalán tette fel a fenti kérdést. Hogyan, miért és hol kezdtünk el betűszavakban beszélni?

A „LOL” például „laughing out loud”-ként kezdte életét, valójában nem is a „padlót fogtam/meghaltam a röhögéstől” értelemben, sokkal inkább „erre már nem lehet mit mondani”-ként. Az interneten chatelők jelzik így a gépeléstől való hosszabb távollétüket. Ezek a betűszavak a hazai internetezők körében is meghonosodtak, használatuk általánossá, elterjedtté vált, gondoljuk csak a már a kormányzati kommunikációban is használt OMG-ra.

A debreceni egyetem egyik, interneten is fellelhető összeállítása szerint (http://www.agr.unideb.hu/oktatas/gg/book/p0151.htm) az akroníma betűrövidítés,amelynek három típusát különböztetik meg, amiből az iniciál-akroníma tulajdonképpen a kezdőbetűk rövidítése pl.: PVC vagy NATO (ezeknél soha nem használunk pontot). További két típusa az, amikor egy vagy több szónak az eleje (MAVAD), vagy valamely kiragadott része (KÖZÉRT) önállósodik.

Vannak olyan, jellemzően az angolból átvett betűszavak, amelyek az internet világán kívül is polgárjogot nyertek. Ilyen például a CEO (chief executive officer), amelyet egy cég első számú vezetőjének megjelölésére használunk sokszor már mi is.

Nagy akronímisták a németek, ez minket itt Magyarországon (szerencsére) kevésbé érint, de jómagamnak 1990-ben egy félévet Németországban, ösztöndíjasként töltvén bizony okozott időnként némi fejfájást a betűszavak megfejtése. Több hét kellett hozzá, hogy rájöjjek a ZAS, a német szociáldemokrata párt (SPD) újságja a Zeitung am Sonntag (Vasárnapi Újság) rövidítése. Nem rossz a GOBT (Geschäftsordnung des Deutschen Bundestages) vagy a BVerfG (Bundesverfassungsgericht) vagyis Szövetségi Alkotmánybíróság sem. Az alkotmány, vagy ahogy ők nevezik az alaptörvény egyszerűen GG, míg sokat vitatott elődje a Weimari Birodalmi Alkotmány WRV. Arról már egyáltalán nem beszélnék, hogy különböző szerzőknél, különböző művekben ez a rövidítés- ámokfutás nem egységes. A Német Szövetségi Gyűlés (Bundestag) házszabályát ugyanis, van aki nem a fentiek szerint GOBT-nek, hanem GeschOBT-nek rövídíti…

Nálunk szerencsére még messze nem ilyen rossz a helyzet de, mint az átkosban az olajválság, lassan ez is begyűrűzik!

Tanuljanak akroníműl!